Jak wybrać dobrą deskę do krojenia i nóż kuchenny

3/12/2021, 6:48:00 PM
Jak wybrać dobrą deskę do krojenia i nóż kuchenny



Deska do krojenia oraz nóż to produkty, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Znakomicie sprawdzają się one podczas codziennego gotowania — krojenia, siekania czy obierania. Czym mogą się różnić od siebie poszczególne deski do krojenia i noże?


Materiały wykorzystywane do produkcji desek do krojenia


Dostępne w sklepach deski do krojenia różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Do czynienia możemy mieć z modelami:


  •      Drewnianymi — tego typu deska bardzo dobrze sprawdza się do krojenia pieczywa oraz wszelkiego rodzaju suchych produktów. Bez obaw położyć można na nich gorący garnek czy blachę. Nie tępi ona noży i wykazuje właściwości bakteriobójcze.
       
  • Bambusowymi — deska do krojenia wykonana z tego materiału jest trwała, twarda i nie tępi noży. Mocno sprasowane włókna bambusowe nie chłoną wilgoci i nie są pożywką dla bakterii.
       
  • Szklanymi — wyroby tego typu są przede wszystkim bardzo higieniczne oraz odporne na działanie detergentów. Nie chłoną zapachów i mogą być myte w zmywarce.
       
  • Plastikowymi — są lekkie, a co za tym idzie — wygodne w przenoszeniu. Nie tępią noży i są odporne na szorowanie oraz detergenty.
       
  • Kamiennymi — bardzo elegancko się prezentują, nie chłoną wody i zapachów oraz są higieniczne, odporne na zarysowania i odbarwienia.
       
  • Ceramicznymi — stanowią efektowną ozdobę kuchni. Nie chłoną zapachów i wilgoci, są łatwe w utrzymaniu w czystości oraz odporne na zarysowania.


Rodzaje noży kuchennych


Najpopularniejszymi rodzajami noży kuchennych są:


  •     Nóż szefa kuchni — posiada szerokie, lekko profilowane ostrze i jest bardzo ostry. Doskonale nadaje się do krojenia, szatkowania i siekania różnego rodzaju produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby, warzywa czy owoce.
       
  • Nóż uniwersalny — jest on poręczny i może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Taki nóż bardzo dobrze nadaje się do obierania i krojenia warzyw oraz owoców.
       
  • Nóż do pieczywa — tym, co go wyróżnia jest ostrze zakończone ząbkami. Tego typu budowa sprawia, że nóż jest w stanie precyzyjnie pokroić chrupiącą skórkę chleba, nie zgniatając jego miękkiego wnętrza.
       
  • Nóż Santoku — posiada prostą krawędź tnącą i łukowaty grzbiet. Może być on wykorzystywany zarówno do szatkowania warzyw i owoców, jak i porcjowania mięsa bez kości.


Godne polecenia deski do krojenia


Oto kilka najciekawszych desek do krojenia dostępnych w naszym sklepie internetowym Satura.pl:


  •     Czarna deska do krojenia antybakteryjna — to znakomita propozycja dla wszystkich miłośników kuchennych gadżetów utrzymanych w stylu nowoczesnym oraz minimalistycznym. Deska została wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Posiada praktyczny otwór ułatwiający jej przenoszenie. Deska do krojenia jest dostępna w 2 różnych rozmiarach.

       
  •  Drewniana deska do krojenia — do jej produkcji wykorzystywane jest najwyższej jakości drewno z drzewa bukowego oraz orzechowego. Deska jest oferowana w kilku różnych rozmiarach i kształtach. Posiada praktyczny uchwyt umożliwiający zawieszenie jej na ścianie.   
  • Deska do krojenia ze stali nierdzewnej — to uniwersalny model, który może być wykorzystywany do krojenia zarówno chleba, jak i warzyw, owoców czy ciast. Deska posiada gładką, higieniczną, łatwą w czyszczeniu powierzchnię.


Najlepsze noże z naszej oferty


W jakiego rodzaju noże kuchenne zaopatrzyć można się w naszym sklepie internetowym? Godne polecenia są następujące produkty:


  •     Nóż szefa kuchni Shuoji  — posiada on stalowe ostrze i wygodny uchwyt z palisandru. To uniwersalny nóż, który nadaje się do krojenia mięsa, ryb, warzyw i owoców.   
  •  6     czarnych noży kuchennych ze stali nierdzewnej — niezwykle praktyczny zestaw, w skład którego wchodzi między innymi nóż szefa kuchni, nóż do chleba oraz nóż Santoku.   
  • Nóż do masła — to wielofunkcyjny model, który może być również używany do nakładania kremu. Posiada on praktyczny uchwyt umożliwiający zawieszenie go nad kuchennym blatem.





Linki do produktów opisanych w tekście:



https://satura.pl/product/240041-czarna-deska-do-krojenia


https://satura.pl/product/240037-drewniany-blok-do-krojenia


https://satura.pl/product/240039-blok-do-krojenia-ze


https://satura.pl/product/2940507-shuoji-noz-szefa


https://satura.pl/product/240035-noze-kuchenne-ze-stali

Jak wybrać dobrą deskę do krojenia i nóż kuchenny